Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który ma na celu dostarczenie wsparcia żywnościowego oraz pomoc w przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu, poprzez pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
Następca PO PŻ zatwierdzony przez Komisję Europejską
12 grudnia 2022 r. Komisja Europejska zatwierdziła Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ).
Program będzie realizowany przez najbliższe 7 lat – do 2029 r., a jego łączny budżet to aż 583 mln EUR.
FEPŻ stanowi kontynuację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020,
w ramach którego wsparcie w postaci paczek żywnościowych lub posiłków otrzymywało średnio ponad 1,3 mln odbiorców rocznie – osób i rodzin w trudnej sytuacji życiowej, a ok. 150 tys. z nich uczestniczyło dodatkowo w różnych działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego.
FEPŻ to jeden z programów krajowych, które będą realizowane z udziałem środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus zgodnie z Umową Partnerstwa na lata 2021-2027. Za wdrażanie Programu odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca.
Zadania i działania realizowane w programie:
- Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
- Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPR oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
- Przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej
- Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne;
- Przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn.
Do kogo kierowany jest program?
Pomoc jest dla osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie żywności. Aby skorzystać ze wsparcia należy spełnić kryterium dochodowe, czyli dochód nie może przekraczać:
- dla osoby samotnie gospodarującej - 2 676,50 zł
- dla osoby w rodzinie - 2 180,95 zł
Sposoby kwalifikowania
SPOSÓB 1: Ośrodki Pomocy Społecznej (OPS) wydają uprawnionym osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5). Skierowanie to jest wypełniane przez OPS i osobę kwalifikowaną (część B, jeśli OPS nie ma aktualnego wywiadu środowiskowego).
SPOSÓB 2: Ośrodek Pomocy Społecznej w Niepołomicach przekazuje organizacjom lokalnym listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.
SPOSÓB 3: Organizacje partnerskie kwalifikują samodzielnie do programu osoby w kryzysie bezdomności.
Organizowane będą również zajęcia tematyczne:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i zajęcia indywidualnie dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego),
- inne działania integracyjne o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących – odpowiadające na ich indywidualne potrzeby.
Program realizowany jest w okresie 02.2025 – 09.2025. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 03.2025 - 09.2025.